Vinnare 2023

Stockholm den 21 mars 2024

Restaurang Vessel får diplom som Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2023.

Vessel är den sjunde restaurangen att motta priset från Matro.nu.

Matro.nu ger varje år utmärkelser till restauranger som erbjuder en samtalsvänlig miljö. Textilier, ljudabsorbenter, lugna hörnor, svag musik – eller ingen musik alls – är exempel på förbättringar som kan skapa bra ljudmiljö.

– Vessel, Limhamn, har bara funnits i ett år men tänkt på akustik redan vid byggstadiet. Restaurangen ägs av familjen Vinnardag, Vd Joakim Vinnardag erbjuder sina gäster en god samtalsmiljö i varma och ombonade lokaler med lugn musik vilket bidrar till en behaglig ljudnivå. Vessel är en värdig vinnare av Matro.nu:s diplom för Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2023. 

Diplomceremonin skedde den 21 mars kl. 16.00, på Vessel. Storgatan 50, Limhamn.

Stort grattis säger vi från matro.nu

Vd Joakim Vinnardag (tv) tar emot diplom av Lars-Göran Brolin (th)

Hedersomnämnande går till Canta Lola

Hedersomnämnanden går till:

– Peruanska Canta Lola , i Stockholmhar också haft med akustik i byggstadiet. 

Akustiken på Canta Lola är också anpassad för att samtal mellan olika bord ska vara svårt att överhöra. Det innebär att det finns ett visst stämningshöjande sorl i lokalen som fungerar maskerande och ger en integritet kring det egna bordet. Det är detta som skapar en bra stämning och en samtalsvänlig ljudmiljö. 

Ägare är Erika Goytizolo.

Diplomceremonin skedde den 21 mars april kl. 10.00, på Grev Turegatan 6, Stockholm

Stort grattis säger vi från matro.nu

Erika Goytizolo (tv) är glad mottagare av matro.nu hedersomnämnande. Utdelare Madelaine Possman (th)

Hedersomnämnanden går också till

– Turkiska restaurangen Hodja, i Uppsalahar inredning som skapar skön akustik för att få en behaglig ljudmiljö. Inredningen, med massiva och stabila träbord, liksom valet av designade ljuddämpande tak, bidrar till en tystare miljö. Den lugna musiken i bakgrunden stör inte samtalen, trots att lokalen kan vara full av gäster. Restaurangchef är Mustafa Cetinkaya.

Diplomceremonin skedde den 21 mars april kl. 15.00, på Sysslomannagatan 13 Uppsala

Stort grattis säger vi från matro.nu

Lars Bergh, ägare Mustafa Cetinkaya, Hassan restaurangchef och Madelaine Possman

Vinnare 2022

Stockholm den 20 april 2023

Värdshuset Lindgården i Visby får pris som Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2022.

Lindgården är den sjätte restaurangen att motta priset från Matro.nu.

Matro.nu ger varje år utmärkelser till restauranger som erbjuder en samtalsvänlig miljö. Textilier, ljudabsorbenter, lugna hörnor, svag musik – eller ingen musik alls – är exempel på förbättringar som kan skapa bra ljudmiljö.

– Värdshuset Lindgården, Visby, har en anrik historia sedan 1968, då källarmästare Bo Lindqvist öppnade värdshuset. Restaurangen erbjuder sina gäster en god samtalsmiljö i varma och ombonade lokaler med lugn musik, och med mattor och dukar, vilket bidrar till en behaglig ljudnivå. Värdshuset Lindgården är en värdig vinnare av Matro.nu:s diplom för Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2022. 

Diplomceremonin sker den 20 april kl. 16.00, på Värdshuset. Strandgatan 26 Visby.

Stort grattis

Peter Stein och Lars Bergh från matro.nu gratulerar Frida Domnauer Lindgården Gotland 

Från vänster:

Peter Stein-matro.nu, Daniel Westerberg-Souschef, Gunilla Hiller-Servitris, Fredrik Torppa-Köksmästare Frida Domnauer-Ägare, Johan Holmberg- Barchef, Lars Bergh ordförande matro.nu

Hedersomnämnanden går till:

– Biblioteket Live, Medborgarplatsen i Stockholmhar aktivt arbetat med akustiken för att få en behaglig ljudmiljö. Inredningen, med massiva och stabila träbord, liksom valet av designade ljuddämpande väggar, bidrar till en tystare miljö. Den lugna musiken i bakgrunden stör inte samtalen, trots att lokalen kan vara full av gäster.

Diplomceremonin skedde 21 april kl. 14.00, på Medborgarplatsen 2 Stockholm

Grattis till Biblioteket Live

Motivering

Biblioteket Live, Medborgarplatsen i Stockholmhar aktivt arbetat med akustiken för att få en behaglig ljudmiljö. Inredningen, med massiva och stabila träbord, liksom valet av designade ljuddämpande väggar, bidrar till en tystare miljö. Den lugna musiken i bakgrunden stör inte samtalen, trots att lokalen kan vara full av gäster.

Från vänster Lars Bergh ordförande Matro.nu, Mikael Löfstrand vice vd ,Angel Pena hovmästare , Elias Gerges ägare, Martin Nord matro.nu

På vår hemsida Matro.nu finns tips på ljudförbättringar, liksom tips på restauranger och caféer i Sverige som erbjuder måltider med en behaglig ljudmiljö.

Sund ljudmiljö blir allt viktigare när människor är mer aktiva och lever längre. När vi går ut på restaurang och café är det för att njuta av måltiden – och sällskapet.

Idag kan vi inte tänka oss att äta på restaurang, omgivna av tobaksrök. Och i framtiden kommer vi inte heller att förstå hur vi accepterade att ha trötta öron och hesa röster efter

restaurangbesök. Vi kommer att välja den bästa matupplevelsen, och ljudmiljön blir en viktig del av valet.

För mer information, ordförande kontakta Lars Bergh, 070-4883200 Martin Nord, 070-8335578 eller eller https://matro.nu/

Om Matro.nu:

Den ideella sajten Matro.nu har funnits sedan 2015 och ombildades 2019 till insamlingsstiftelse. På hemsidan samlar vi – och delar med oss av – tips på restauranger runtom i Sverige, där vi kan äta gott, för prata och höra vad andra säger. Matro.nu lämpar sig även för personer med nedsatt hörsel.

Styrelsen i Matro.nu består av: Lars Bergh ordförande och ljudmiljökonsult, Madelaine Possman vice ordförande, Ari Keinänen företagsmentor, Erik Gyllenlood marknadsförare, Jörgen Björnstad restaurang VD, Martin Nord HR-strateg, Peter Stein, nationalekonom.


Vinnare 2021

Vinnare av matro.nu – Diplom till Wärdshuset Ulla Winbladh i Stockholm

Juryns motivering 

Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgården har funnits sedan 1950-talet och har genom åren betjänat sina gäster med vad de uppskattar: mat, vacker miljö och att det går att samtala vid borden. Ulla Winbladh har ingen musik som stör, inget slammer från köket och därtill textilier som dämpar ljudet. Med devisen: ”Vi behandlar kungen som vanligt folk och vanligt folk som kungar”, är Ulla Winbladh en värdig vinnare av 2021 års pris som Bästa Samtalsvänliga Restaurang.

Lars Bergh, matro.nu, Nils Molinder, krögare , Hanna Williamsson restaurangchef, Magnus Blomgren, köksmästare, Lena Adelsohn Liljeroth ,matro.nu, Thomas Gür, matro.nu


Hedersomnämnande fick SK Mat & Människor i Göteborg

Juryns motivering

SK Mat & Människor har en sparsmakad och välkomnande atmosfär.  Tillsammans med den återhållsamma bakgrundsmusiken infinner sig en behaglig ljudmiljö lika sober som inredningen. Materialvalen såsom sadelgjord och läder i möblemang och textilier bäddar in ovälkomna ljud och banar väg för trivsamma samtal vid borden.

Från vänster: Leif Mannerström, Stefan Karlsson, Henric Herbertsson, kökschef, Maria Källsson, Matro.nu, Joakim Malmberg, Tobias Jacobsen

Vi från Matro.nu gratulerar er och hoppas ni får många gäster som uppskattar samtalsvänlig ljudmiljö. Skål på er och grattis.


2020 års Matro.nu vinnare är utsedda. Vi säger först grattis till Liten Krog i Åre.

Juryns motivering är:

Liten Krog vid torget i Åre går emot trenden med stimmiga och högljudda restauranger.  Liten krog har isolerat innertaket, har låg musik, tassar på stolarna och material som dämpar sorlet. Här kan vi äta gott och samtala i lugn och ro. Liten Krog är en värdig vinnare av 2020 års pris som Bästa Samtalsvänliga Restaurang.

Glada mottagare av diplom från Matro.nu. Frasse Johansson, Ulf Vernberg, Sofie Lindgren, Gunilla Månsson.
Diplomet delades ut av Therese Sjölundh, VD Destination Åre.

Vi delade också ut två hedersomnämnanden. I år blev det Cassi på Narvavägen i Stockholm med motiveringen:

Restaurang Cassi, Narvavägen 30 i Stockholm, är en familjeägd kvarterskrog som funnits i samma lokaler sedan 1954. Generationer stockholmare i olika åldrar har här minnen av trivsamma familjemiddagar. Krogen är också populär bland lunchgäster som söker en behaglig ljudmiljö och samtidigt vill äta gott. Cassi har behållit sin 70-talsinredning, vilket har sin speciella charm när många andra ängsligt söker det senaste. 

Hedersomnämnande tilldelades Restaurang Cassi med Pia och Michel Fitoussy flankerad av
Lena Adelsohn Liljeroth och till höger Lars Bergh från Matro.nu

Den andra krogen som fick hedersomnämnande var Portal vid S:t Eriksplan med motiveringen:

Portal Restaurang & Bar, S:t Eriksplan 1 i Stockholm, har aktivt arbetat med akustiken för att få en behaglig ljudmiljö. Inredningen med massiva och stabila träbord – liksom valet av bestick med träskaft – bidrar till en tystare miljö.  Den svaga musiken i bakgrunden stör inte samtalen trots att lokalen kan vara full av gäster. 

Portals restaurangchef Robin Eriksson och krögare Klas Lindberg är glada över att deras samtalsvänliga ljudmiljö uppskattas.
Utdelare från Matro.nu: Lars Bergh, Thomas Gür och Lena Adelsohn Liljeroth.

Vinnare 2019

Robin Hägneryd kökschef tar emot matro.nu:s diplom av journalisten Irene Lippold

Stockholm den 24 februari 2020

Kulturen Restaurang & Konferens i Lund har tilldelats stiftelsen Matro.nu:s pris som Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2019.

”På Kulturen Restaurang & Konferens i Lund vilar vi öronen och äter gott. Restaurangen är indelad i sektioner, det finns ljuddämpande material i taket, dämpad musik och lyhörd personal.

Lyhördheten gäller inte bara mat och dryck, här får vi musiken så tyst som önskas och kan sitta där det är lugnast.”, lyder motiveringen.

Hedersomnämnanden till : Restaurang Hongkong, på Kungsbroplan 23 i Stockholm.

Thomas Gür, Lena Adelsohn Liljeroth och Lars Bergh (Th) gratulerar restaurang Hong Kongs ägare Ng Wai Lun och Irene Ng (i mitten) till Matro.nu:s hedersomnämnande 2019

och

Winenine på Klostergatan 9 i Växjö.

Anna Tenje Kommunstyrelsens ordförande i Växjö gratulerar Winenine,s ägare Restaurangchef o delägare Göran Stenberg

Läs mer här


Vinnare 2018 

Frukostansvariga Mariza Sultanova och restaurangchef Jeanette Claeson tog på torsdagen emot Matros diplom. 
”Detta är verkligen roligt”, säger Jeanette Claeson. ”Brasserie Makalös är ljudmässigt den bästa arbetsplats jag jobbat på.” 
Matros jury består av:
Lars Bergh, ljudombudsman, Ulf Elfving, journalist, Thomas Lagö,
tekn dr och adj professor, Lena Adelsohn Liljeroth, journalist och f d kulturminister, Pelle Thörnberg, journalist och medietränare

Hedersomnämnanden: 


Vinnare 2017 

Joachim Kuylenstierna, delägare i Restaurang Tennstopet, tar emot 2017 års pris för Bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu:s Lars Bergh och Lena Adelsohn Liljeroth.

OM DU GILLAR MATRO.NU

Swisha till 123-071 68 11

Välj 25, 50, 100 eller valfritt belopp. Tack för att du vill hjälpa oss.

Socialt

Kom i kontakt

Skicka mail: info@matro.nu

-->