Om Matro

På Matro.nu hittar du förslag på restauranger där du kan äta gott, prata och höra vad andra säger. Du kan hjälpa till genom att ge tips på restauranger/caféer som du tycker har god ljudmiljö i Sverige.

Matro.nu har funnits sedan 2016. På Matro.nu samlar vi – och delar med oss – tips på samtalsvänliga restauranger.

Matro.nu är en stiftelsens ändamål är att uppmärksamma restauranger, caféer och andra serveringsställen med samtalsvänlig ljudmiljö. Samtidigt ska Matro.nu ge restauratörer och caféägare handfasta tips och råd för att uppnå bättre ljudmiljö. 

Ett enkelt sätt för att få bättre samtalsvänlig ljudmiljö är att sänka volymen på musiken och att använd instrumental musik.

Har lokalen bra akustik (inte mycket eko) underlättar det samtalsvänligheten.

Personalen kan också hjälpa till genom att erbjuda ett bord som finns i tystare del av restaurangen.

Du som gäst kan ge synpunkter på ljudmiljön och därför delar vi varje år ut ett förstapris ”Restaurang med bästa ljudmiljö” och två hedersomnämnanden.

Styrelsen i Matro.nu består av:

Styrelsen uppbär inget arvode. Revisor är Martin Erlandsson Helsingborg

Insamlingsstiftelsen matro.nu har stiftelsenummer 1030598, Organisationsnummer vid Skatteverket är 802481 – 4199.


I framtiden kommer vi inte att förstå hur vi accepterade att ha trötta öron och hesa röster efter ett restaurangbesök. Vi kommer att välja den bästa matupplevelsen och ljudmiljön blir då en viktig del av restaurangvalet.

Vinnare 2019

Robin Hägneryd kökschef tar emot matro.nu:s diplom av journalisten Irene Lippold

Stockholm den 24 februari 2020

Kulturen Restaurang & Konferens i Lund har tilldelats stiftelsen Matro.nu:s pris som Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2019.

”På Kulturen Restaurang & Konferens i Lund vilar vi öronen och äter gott. Restaurangen är indelad i sektioner, det finns ljuddämpande material i taket, dämpad musik och lyhörd personal.

Lyhördheten gäller inte bara mat och dryck, här får vi musiken så tyst som önskas och kan sitta där det är lugnast.”, lyder motiveringen.

Hedersomnämnanden till : Restaurang Hongkong, på Kungsbroplan 23 i Stockholm.

Thomas Gür, Lena Adelsohn Liljeroth och Lars Bergh (Th) gratulerar restaurang Hong Kongs ägare Ng Wai Lun och Irene Ng (i mitten) till Matro.nu:s hedersomnämnande 2019

och

Winenine på Klostergatan 9 i Växjö.

Anna Tenje Kommunstyrelsens ordförande i Växjö gratulerar Winenine,s ägare Restaurangchef o delägare Göran Stenberg

Läs mer här

Vinnare 2018 

Frukostansvariga Mariza Sultanova och restaurangchef Jeanette Claeson tog på torsdagen emot Matros diplom. 
”Detta är verkligen roligt”, säger Jeanette Claeson. ”Brasserie Makalös är ljudmässigt den bästa arbetsplats jag jobbat på.” 
Matros jury består av:
Lars Bergh, ljudombudsman, Ulf Elfving, journalist, Thomas Lagö,
tekn dr och adj professor, Lena Adelsohn Liljeroth, journalist och f d kulturminister, Pelle Thörnberg, journalist och medietränare

Hedersomnämnanden: 

Vinnare 2017 

Joachim Kuylenstierna, delägare i Restaurang Tennstopet, tar emot 2017 års pris för Bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu:s Lars Bergh och Lena Adelsohn Liljeroth.

Stöd matro.nu

Vi vill att den ska vara användarvänlig, du ska snabbt hitta ett bra näringsställe i din närhet där du kan njuta av både mat och bra ljudmiljö.

Vi tar gärna emot din hjälp - men står fria från branschen!

Swisha till:
1230716811 Tack för bidrag. Vårt stiftelsenummer 1030598

Här visas förslag på restauranger där du kan äta gott, prata och höra vad andra säger. Vi vill kunna erbjuda fler, från hela Sverige. Du kan hjälpa till genom att ge tips på restauranger/caféer som du tycker har god ljudmiljö.

Socialt

Kom i kontakt

Skicka mail: info@matro.nu

-->