Ljudmiljö

Förr fanns rökfri avdelning, nu kan en musikfri avdelning önskas av gäster. Om du sänker musiken, det räcker med 10 dB, kommer det bli mycket lättare att samtala. 

Textilier, mattor, dukar och gardiner dämpar ovälkomna ljud. Undvik möbler som skrapar och låter, sätt tassar på stols- och bordsben. Placera om eller ljudisolera maskiner som bullrar t.ex kaffemaskiner. Kommer ljud inifrån köket? Hur kan du minska det?

På marknaden finns gott om exempel på ljudabsorberande material. Utbilda personalen om hur de hanterar porslin, glas, bestick mm i lokalen.

Olja gnisslande dörrar. Står borden för tätt? Kommer matleveranser till köket via restaurangens entre? Går det hitta annan väg? När du blir medveten om små och stora irriterande ljud kan du själv många gånger klura ut förbättringar.  


Störande ljud är ett ”bortglömt” miljöproblem, säger HRF.

Vi pratar om ett håll­bart samhälle, sorterar glas och papper, kör miljöbilar, sparar energi, köper ekologisk mat – men vi jobbar, äter och studerar i ljudmiljöer som vi mår dåligt av.
HRF, Hörselskadades riksförbund.


Ljudombudsmannen ger råd

Bullriga miljöer kan göra det svårt för personer att njuta av mat och föra en konversation. Med en hörselnedsättning kan det vara omöjligt, men det går att göra något åt det! Läs mer på Ljudombudsmannen.se


Ljudstyrka mäts i decibel dB med en skala som är logaritmisk.

Gör du ljudförbättringar med enbart 3 dB är det knappt hörbart och bortkastade pengar. Sänker du ljudet med 10 dB upplevs det som en halvering av ljudnivån, stor skillnad mot tidigare.


Exponeringstid.

Personalen kan bli överexponerad av ljud. Lagen säger 85 dB under 8 timmar. 15 minuter i 100 dB ger samma exponering som åtta timmar i 85 dB. Att vistas i höga ljudnivåer under en hel arbetsdag är påfrestande. Det kan på sikt ge upphov till stress, trötthet, huvudvärk och hörselnedsättning.

Stöd matro.nu

Vi vill att den ska vara användarvänlig, du ska snabbt hitta ett bra näringsställe i din närhet där du kan njuta av både mat och bra ljudmiljö.

Vi tar gärna emot din hjälp - men står fria från branschen!

Swisha till:
1230716811 Tack för bidrag. Vårt stiftelsenummer 1030598

Här visas förslag på restauranger där du kan äta gott, prata och höra vad andra säger. Vi vill kunna erbjuda fler, från hela Sverige. Du kan hjälpa till genom att ge tips på restauranger/caféer som du tycker har god ljudmiljö.

Socialt

Kom i kontakt

Skicka mail: info@matro.nu

-->