Enkla tips som ger bättre ljudmiljö

Skapa en lugn avdelning, förr fanns rökfri avdelning, nu kan en musikfri avdelning erbjudas.

Sänk musiken, det räcker med 10 dB. Textilier, mattor, dukar och gardiner dämpar ovälkomna ljud.

Undvik möbler som skrapar och låter, sätt tassar på stols- och bordsben.

Placera om eller ljudisolera maskiner som bullrar t ex kaffemaskiner. Kommer ljud inifrån köket? Hur kan du minska det?

På marknaden finns gott om exempel på ljudabsorberande material.

Utbilda  personal hur de kan hantera porslin, glas, bestick mm i lokalen.

Olja gnisslande dörrar. Står borden för tätt? 

Kommer matleveranser via restaurangen? Går det hitta annan ingång?

När du blir medveten om små och stora irriterande ljud kan du själv många gånget klura ut förbättringar.  

Störande ljud är ett ”bortglömt” miljöproblem, säger HRF.

Vi pratar om ett håll­bart samhälle, sorterar glas och papper, kör miljöbilar, sparar energi, köper ekologisk mat – men vi jobbar, äter och studerar i ljudmiljöer som vi mår dåligt av.
HRF, Hörselskadades riksförbund.

________________________________________________________________

Ljudombudsmannen ger råd

Bullriga miljöer kan göra det svårt för personer att njuta av mat och föra en konversation. Med en hörselnedsättning kan det vara omöjligt, men det går att göra något åt det! Läs mer på Ljudombudsmannen.se

Ljudstyrka mäts i decibel dB med en skala som är logaritmisk.

Det betyder att 73 dB är dubbelt så mycket effekt som 70 dB, men du hör knappt någon skillnad.
Gör du ljudförbättringar som sänker ljudet 10 dB upplevs det som en halvering av ljudnivån.
Exponeringstid.
Gäster sitter kanske inte en hel dag i restaurangen men personalen kan bli överexponerad av ljud. Lagen säger 85 dB under 8 timmar. 15 minuter i 100 dB har samma effekt som åtta timmar i 85 dB.
Att vistas i störande ljud under en hel arbetsdag är en påfrestning som kan ge upphov till stress, trötthet, huvudvärk och andra hälsoproblem