Nu är redaktion i full gång med att ta fram kandidater och välja vem som får vårt Diplom och Hedersomnämnande för 2022. Vi har över 250 restauranger och caféer av välja bland, härlig utmaning,
”Man äter med ögonen sägs det. Jag äter lika mycket med öronen. Att motverka tystnadskultur är en självklarhet i alla organisationer, men som flitig restaurangbesökare skulle jag verkligen vilja se en ökad tystnadskultur… Därmed inte sagt att det ska vara knäpptyst, men att kunna föra ert samtal med sin bordskamrat eller bara vada i det ljuvliga sorlet från andra gäster är i mina ögon (och öron) lika viktigt som maten och servicen. Jag vill i lugn och ro idissla nya tankegångar, höra vad jag tänker och vara beredd att äta upp vad jag sagt.”
Andreas T Olsson, skådespelare sitter på stol 6 i Lilla sällskapet skrivit romanen Sista gästen
”Har du någon gång hört en kroggäst fråga om restaurangen kan höja musiken?” Lars Bergh ljudombudsman.
Vid Matro.nu:s årsmöte den 3 juni 2021 valdes Maria Källsson in i styrelsen. Maria är ekonom, bosatt i Lidköping och arbetar idag bl a med marknadsföring för medieföretaget Kvartal. Pelle Thörnberg och Ella Niia lämnar styrelsearbetet men förblir aktiva ambassadörer för Matro.nu. Vi hälsar Maria varmt välkommen och ser fram emot att till hösten, när restriktionerna lättar allt mer, fortsätta att utveckla vår hemsida och sprida kunskaperna om olika metoder för att skapa bra ljudmiljö på krogar och caféer.
”Man ses ju för att höra varann och berikas i livet. Jag vill inte gå miste om ett enda värdefullt knyst.”
Vinnare av 2020 Matro.nu diplom
”Det är en självklarhet för mig att ljudet i offentlig miljö ska vara god. Om musik spelas ska den fungera som ljudkuliss, inte ta över. Vi går ju på krogen för att umgås och prata med varandra. Högre volym hör hemma på nattklubb, det som var min tidigare arbetsmiljö under 20 år.”
”Visst vill vi stötta våra tappra krögare på olika sätt, eller hur? Jag vill också gärna skicka med en hyllning till dem som erbjuder en sund, frisk och säker hälsofrämjande ljudmiljö, dvs en restauranglokal med bra akustik och utan hög och jobbig musik. Skrik, stök, slammer och störande musik hör helt enkelt inte hemma på krogen. Och det är i alla fall ett virus som kan bekämpas!”
–
”Vi är många, faktiskt runt en miljon svenskar, som har problem med hörseln. Vi tycker lika mycket som andra om att gå på krogen, äta och dricka gott, skratta och prata. Men hög musik, skrap från stolar och bord, slammer i köket och bullrande köksmaskiner stör upplevelsen. Det behöver inte vara så!”
”Ljudmiljön spelar enormt stor roll för valet av restaurang. Att äta gott är en sak, men det måste också vara möjligt att kunna prata med varandra utan att behöva ropa över bordet. Så det är bra att jag genom t ex Matro.nu kan få tips om samtalsvänliga restauranger runt om i Sverige.”