VINNARE 2017
Tennstopet matsal i Stockholm

Joachim Kuylenstierna, delägare i Restaurang Tennstopet i Stockholm, tar emot 2017 års pris för Bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu:s Lars Bergh och Lena Adelsohn Liljeroth.

-Vi är mycket stolta över att ha fått det här priset från Matro.nu, säger Joakim Kuylenstierna, delägare i restaurang Tennstopet. Vi har verkligen månat om att våra gäster ska få en lugn ätmiljö. Diplomet är beviset för att vi lyckats. 

Bullriga krogar med hög musik och slamrig akustik – vem har inte fått ett restaurangbesök förstört av att man inte hör vad resen av sällskapet talar om?

En som tröttnade på dunka-dunkat är ljudombudsmannen Lars Bergh som ligger bakom webbsidan matro.nu. Här listas restauranger där du kan äta gott, prata och höra vad andra säger. Man kan söka ställen över hela landet och dessutom tipsa om egna favoriter för lugna stunder.

Vad som avgör om ett ställe har en sund ljudmiljö är att det är låg volym på musik eller ingen alls, bra akustik (inte mycket eko), inget slammer från kök, inga surrande kaffekvarnar, möblemang som inte skrapar i golvet men också hur villig restaurangen är att sänka musiken om man frågar snällt.

– Jag har arbetat med ljud i många olika aspekter, men för tio år sedan kände jag att det här med bullriga miljöer är ett hälsoproblem, berättar Lars Bergh.

Han berättar att 75 000 personer är långtidssjukskrivna i Sverige idag på grund av stressrelaterade sjukdomar. Lars Bergh sticker ut hakan och menar att 50 % av det har med ljud dåligt ljud att göra .

– Jag kan inte förstå varför varenda ställe envisas med att ha så hög musik att allt annat drunknar i bullret. Jag tror att ställen som aktivt tänker på sin akustik och ljudvolym kommer lyckas bättre än de som inte gör det, eftersom det gör dem speciella.

      LÄS MER: Nästan hälften med dålig hörsel får ingen hjälp

Sveriges mest samtalsvänliga restaurang

Krogen som enligt matro.nu har Sveriges bästa ljudmiljö 2017 är Tennstopet i Stockholm. Restaurangen har skapat en särskild avdelning för den som vill äta och samtala lugnt. Gästen väljer inte bara maträtt utan också ljudmiljö.

Tennstopet är den allra första mottagaren av priset för bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu och delades i dagarna ut av Lars Bergh och fd kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

– Vi är mycket stolta över att ha fått det här priset från Matro.nu, säger Joakim Kuylenstierna, delägare i restaurang Tennstopet. Vi har verkligen månat om att våra gäster ska få en lugn ätmiljö. Diplomet är beviset för att vi lyckats.

Lars Bergh berättar att nästa steg är att lista även butiker och andra offentliga lokaler med bra och dålig ljudmiljö.

– Det här är en fråga i tiden. Och det är inte bara gamla som vill ha tyst. Jag träffar ofta folk i 20-årsåldern som uppskattar vår sida. Och vill de nu ändå ha dunka-dunka har de ju inga problem att hitta sådana ställen på andra håll, säger Lars Bergh och skrattar.

FÖRSTA VINNAREN

BÄSTA SAMTALSVÄNLIGA RESTAURANG 2017 KORAD

Tennstopet i Stockholm har Sveriges bästa ljudmiljö. Restaurangen har skapat en särskild avdelning för den som vill äta och samtala lugnt. Gästen väljer inte bara maträtt utan också ljudmiljö.
Tennstopet är den allra första mottagaren av priset för bästa samtalsvänliga restaurang från Matro.nu.

På Matro.nu finns tips på restauranger och caféer i Sverige som erbjuder måltider med en behaglig ljudmiljö.

Sund ljudmiljö blir allt viktigare när människor är mer aktiva och lever längre.
När vi går ut på restaurang och café är det för att njuta av måltiden – och sällskapet.

Idag kan vi inte tänka oss att gå till restauranger fulla med rök.

I framtiden kommer vi inte att förstå hur vi accepterade att ha trötta öron och hesa röster efter restaurangbesök. Vi kommer att välja den bästa matupplevelsen och ljudmiljön blir en viktig del av valet.

Motivering:

Tennstopet i Stockholm har en anrik historia. Restaurangen erbjuder också sina gäster en god samtalsmiljö. Varma och ombonade lokaler utan musik men med gardiner, mattor och dukar som bidrar till en behaglig ljudnivå. Restaurang Tennstopet är en värdig vinnare av Matro.nu:s diplom för Bästa Samtalsvänliga Restaurang 2017.

Bakom Matro.nu står

Lena Adelsohn Liljeroth, journalist, f d kulturminister, Lars Bergh, ljudombudsman, ljudproducent, Thomas Lagö, ljudexpert, Pelle Thörnberg, journalist och medietränare

För mer information kontakta info@matro.nu

Restaurang Tennstopets ägare:

Kristofer Sandström, Christian Olsson, Joachim Kuylenstierna, Mats Hulth, mobil 070-5828284

Matro.nu vill ha fler tips på bra restaurangmiljöer i hela landet.
Gå in på matro.nu och tipsa. Där hittar du mer information om hur ljudmiljö är en del av vår hälsa. Och var du kan äta nästa samtalsvänliga måltid.

OM DU GILLAR MATRO.NU

Swisha till 123-071 68 11

Välj 25, 50, 100 eller valfritt belopp. Tack för att du vill hjälpa oss.

Socialt

Kom i kontakt

Skicka mail: info@matro.nu