Som musiker har jag alltid uppskattat när ljud och atmosfär harmoniserar, oavsett om det är i en konsertsal eller på en restaurang.
Att få konversera i normal samtalston utan att störas av högljudd bakgrundsmusik. .
Har frågat runt bland yngre och äldre kollegor som oavsett ålder tycker det är oerhört störande med för hög musik när man äter. Även när man står i en bar.
Ett riktigt fint initiativ av ochj med matro.nu som jag varmt rekommenderar!” – Robert Wells
“Som sångare värdesätter jag inte bara klangen i musiken, utan även hur ljudet påverkar oss i vardagen. Matro.nu är ett utmärkt initiativ för den som vill njuta av god mat och samtidigt kunna föra en konversation i en lugn och behaglig miljö.
Att slippa höga ljudnivåer gör måltiden så mycket mer njutbar.
Jag kan verkligen rekommendera Matro.nu för alla som vill kombinera smakupplevelser med en trivsam ljudmiljö.” – Tommy Körberg
”Man äter med ögonen sägs det. Jag äter lika mycket med öronen. Att motverka tystnadskultur är en självklarhet i alla organisationer, men som flitig restaurangbesökare skulle jag verkligen vilja se en ökad tystnadskultur… Därmed inte sagt att det ska vara knäpptyst, men att kunna föra ert samtal med sin bordskamrat eller bara vada i det ljuvliga sorlet från andra gäster är i mina ögon (och öron) lika viktigt som maten och servicen. Jag vill i lugn och ro idissla nya tankegångar, höra vad jag tänker och vara beredd att äta upp vad jag sagt.”
”Har du någon gång hört en kroggäst fråga om restaurangen kan höja musiken?”
”Det är bra om maten är god på restaurangen. Men ännu bättre om man hör varandra , när man samtalar.”
”Man ses ju för att höra varann och berikas i livet. Jag vill inte gå miste om ett enda värdefullt knyst.”
”Det är en självklarhet för mig att ljudet i offentlig miljö ska vara god. Om musik spelas ska den fungera som ljudkuliss, inte ta över. Vi går ju på krogen för att umgås och prata med varandra. Högre volym hör hemma på nattklubb, det som var min tidigare arbetsmiljö under 20 år.”
”Visst vill vi stötta våra tappra krögare på olika sätt, eller hur? Jag vill också gärna skicka med en hyllning till dem som erbjuder en sund, frisk och säker hälsofrämjande ljudmiljö, dvs en restauranglokal med bra akustik och utan hög och jobbig musik. Skrik, stök, slammer och störande musik hör helt enkelt inte hemma på krogen. Och det är i alla fall ett virus som kan bekämpas!”
”Vi är många, faktiskt runt en miljon svenskar, som har problem med hörseln. Vi tycker lika mycket som andra om att gå på krogen, äta och dricka gott, skratta och prata. Men hög musik, skrap från stolar och bord, slammer i köket och bullrande köksmaskiner stör upplevelsen. Det behöver inte vara så!”
”Ljudmiljön spelar enormt stor roll för valet av restaurang. Att äta gott är en sak, men det måste också vara möjligt att kunna prata med varandra utan att behöva ropa över bordet. Så det är bra att jag genom t ex Matro.nu kan få tips om samtalsvänliga restauranger runt om i Sverige.”